Υποχρεωτικό
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ
Ιωακείμ Σπηλιόπουλος
- ΓΕΝΙΚΑ
-
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Διαλέξεις 3 ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ειδικότητας (Υποχρεωτικό) ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Ελληνική ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Όχι - ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
-
Μαθησιακά Αποτελέσματα Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές θα μπορούν να αποκτήσουν:
ΓΝΩΣΕΙΣ:
περιγράφουν το κύκλο του νερού
γνωρίζουν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του ποσίμου νερού
απαριθμούν τα στάδια επεξεργασίας του νερού
γνωρίζουν τις μεθόδους ανάλυσης νερού
απαριθμούν τα είδη των αναψυκτικών
γνωρίζουν τα συστατικά των αναψυκτικών
περιγράφουν τις μεθόδους παραγωγής αναψυκτικών
ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ:
κατανοήσουν τις αρχές ελέγχου της ποιότητας του νερού
εξηγούν τις αρχές το σχεδιασμού και λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας νερού
κατανοούν την νομοθεσία των εφυαλωμένων νερών
διακρίνουν τα είδη των αναψυκτικών
διασαφηνίζουν την σκοπιμότητα χρήσης του κάθε συστατικού στην παραγωγή αναψυκτικών
εξηγούν τις μεθόδους παραγωγής αναψυκτικών
ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ:
αξιολογούν τις μεθόδους επεξεργασίας νερού
συγκρίνουν τις κατηγορίες εμφιαλωμένου νερού
ερμηνεύουν την χημική σύσταση του ποσίμου νερού
κρίνουν την σημασία των πρόσθετων για την παραγωγή αναψυκτικών
κατανοήσουν τις διαδικασίες παραγωγής των διαφόρων ειδών αναψυκτικών
αξιολογούν τις μεθόδους χυμοποίησης
Γενικές Ικανότητες Ο φοιτητής έχοντας ολοκληρώσει το συγκεκριμένο μάθημα θα έχει περεταίρω αναπτύξει τις ακόλουθες γενικές ικανότητες:
Αυτόνομη εργασία
Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής
Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης
- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
-
Υδάτινοι πόροι. Υδρολογικός κύκλος. Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νερού. Σκληρότητα και αλκαλικότητα. Σχεδιασμός εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού. Αρχές διαχωρισμού. Απομάκρυνση στερεών σωματιδίων. Καθίζηση, διήθηση. Σχεδιασμός δεξαμενών καθίζησης. Διαστασιολόγηση κλινών άμμου. Απομάκρυνση οργανικών ενώσεων. Προσρόφηση σε ενεργό άνθρακα. Ισόθερμες προσρόφησης. Δυναμική μελέτη της προσρόφησης. Κλίνες και φίλτρα ενεργού άνθρακα. Κροκίδωση συσσωμάτωση. Συστήματα διασποράς στο νερό. Μηχανισμοί δράσης κροκιδωτικών. Απομάκρυνση σκληρότητας. Εφαρμογή μεμβρανών για την επεξεργασία του πόσιμου νερού. Καθαρισμός διατάξεων. Ιοντοανταλλαγή. Απολύμανση νερού. Μηχανισμοί απολύμανσης.
Παραγωγή χυμών. Επεξεργασία φρέσκων φρούτων. Χυμοποιήση. Συμπηκνωμένοι χυμοί. Ανθρακούχα και μη ανθρακούχα ποτά. Χαρακτηριστικά ποιότητας νερού για παραγωγή αναψυκτικών. Πρόσθετες ύλες.
- ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
-
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Πρόσωπο με πρόσωπο ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Διδασκαλία με χρήση Τ.Π.Ε
PowerPoint
Ασύγχρονη διδασκαλία μέσω της ιστοσελίδας e-class
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου Διαλέξεις 39 Τελική εξέταση 2 Αυτοτελής μελέτη 59 Σύνολο Μαθήματος 100 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Η γλώσσα αξιολόγησης είναι η ελληνική.
Το μάθημα εξετάζεται με γραπτή δοκιμασία η οποία περιέχει συνδυασμό ερωτήσεων ανάπτυξης και επίλυσης ασκήσεων-προβλημάτων.
- ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-
Chemistry and Technology of Soft Drinks and Fruit Juices P.R Ashurst Editor 3ed edition John Wiley (2016).
Formulation and Production Carbonated Soft Drinks A.J. Mitchell Editor. Blackie and Son Ltd (1990).
Principles of Food Chemistry, J. de Man, Publisher Springer-Verlag (1999).
Α. Σ. Αυλωνίτης, Εισαγωγή στην τεχνολογία νερού και αφαλάτωσης, Εκδόσεις Ίων, Θεσσαλονίκη, 2006.
Μ. Μήτρακας, Ποιοτικά χαρακτηριστικά και επεξεργασία νερού, Εκδόσεις Τζιόλα, Θεσσαλονίκη, 2001.
Χημεία Τροφίμων (Τόμος Ι) - Β' ΕΚΔΟΣΗ, Κ. Σφλώμος, (2011).
Χημεία Τροφίμων, H.-D. Belitz, W. Grosch, P. Schieberle (Ελληνική μετάφραση), εκδόσεις Τζιόλα (2007).